Дъждът отложи финала за понеделник

Новак Джокович (Head YouTek IG Speed MP) и Рафаел Надал започнаха днес спора си за титлата на Ролан Гарос и постигане съответно на “Ноле Шлем” или рекордна седма титла в Париж, но за съжаление дъждът обърка плановете на тенисисти, фенове и организатори и финалът бе прекратен при резултат 6-4 6-3 2-6 1-2 в полза на испанеца.

Мачът ще бъде подновен в понеделник от 14 ч. българско време, а това е първият път от 39 години насам, в който финалът при мъжете не може да завърши в неделя. Последният път, когато това се случи, бе през 1973 г., а тогава и в понеделник валя цял ден и в крайна сметка срещата завърши във вторник. Прогнозите на метеоролозите са, че и утре ще вали, но все пак двубоят вече навлезе в четвъртия си сет, така че вероятността и този път да бъде отложен за вторник е минимална.

Но как се развиха тези три сета и половина от днешния финал?  Мачът започна с великолепна игра на защитаващия титлата си шампион, който бе буквално перфектен във всяко едно отношение, а в същото време Джокович бе далеч от най-доброто, на което е способен. Това доведе до два пробива и преднина от 3-0 за Надал, който до този момент не бе направил нито една непредизвикана грешка, но точно тогава ролите се размениха и испанецът бе този, който допускаше неточности. Ноле пък заигра на познатото високо ниво, изравни за 3-3… и отново загуби подаването си.

Това стана след двойна грешка от ракетата на Новак, а до края на сета Рафа бе перфектен в своите подавания и не даде шанс на противника си дори да си помисли да върне пробива. В този период Джокович продължи да допуска множество неточности и в крайна сметка завърши първата част с цели 17 непредизвикани грешки срещу 10 за Надал.

Сценарият от първата част се повтори и във втората – предимство за Рафа в началото, довело до преднина от 2-0, Ноле бързо върна пробива и поведе с 3-2, но в този момент Надал от началото на мача се завърна и след великолепна игра испанецът спечели следващите три гейма. Точно тогава, при резултат 5-3, дъжд за кратко прекъсна мача, а при подновяването на срещата серия от впечатляващи изпълнения на Рафа му донесоха нов пробив и аванс от 2-0 сета.

Третата част започна по познат сценарий – 2-0 за Надал, но притиснат до стената и на прага на загубата, Джокович заигра просто фантастично. Сърбинът показа най-доброто, на което е способен, демонстрирайки великолепната си защита, атакуваше успешно при първа възможност, а в разиграванията от дъното на корта бе по-стабилен от традиционно непробиваемия на клей Рафаел Надал. Резултатът – впечатляващите осем поредни гейма и преднина от 2-0 в четвъртия сет.

Това бе и първият сет, спечелен на Джокович в срещите му с Надал на Ролан Гарос, а преди това бе загубил цели десет поредни. В този момент Рафа успя да спре серията на сърбина, задържайки подаването си и точно тогава, при резултат 2-1 гейма в четвъртия сет, играта за втори път бе спряна заради дъжда, а два часа по-късно се реши финалът да бъде отложен за понеделник.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>