Новият олимпийски шампион – Анди Мъри

Анди Мъри (HEAD YouTek IG Radical Pro) е новият олимпийски шампион! Шотландецът изигра уникален мач, в който буквално летеше по корта и след победа с 6-2 6-1 6-4 над Роджър Федерер взе сладък реванш за  загубения преди месец финал на Уимбълдън, провел се на същия този Централен корт.

По този начин бе сложен край и на серия, продължила точно 100 години, в която британец не бе печелил медал на тенис турнир от програмата на Олимпийските игри. За последно това стори Чарлз Диксън в Стокхолм през 1912 г., а единственият до този момент британец, носител на златен медал, бе Джосая Ричи в Лондон през далечната 1908 г.

За Федерер това бе може би последен шанс да осъществи голямата си мечта и да спечели златния медал на сингъл, но за негово съжаление днес просто бе много далеч от това, на което е способен. Все пак остава Олимпиадата в Рио, на която швейцарецът сподели, че планира да участва, но тогава ще е на 35 години и ще се играе на клей.

Мъри от своя страна напълно заслужи златото, изигравайки един от най-силните мачове в кариерата си, и то на един от най-важните турнири – финал на Олимпиада. До този момент шотландецът бе загубил и четирите финала на Голям Шлем, но днес показа, че е взел поука от грешките в миналото и в спора за златото просто не можеше да бъде спрян.

В първите минути на двубоя Федерер бе този, който имаше леко предимство, изразяващо се в две точки за пробив, но Мъри успя да устои на първоначалните атаки на противника си, а при 2-2 започна уникалното представление на Анди – в разиграванията от дъното на корта бе буквално непробиваем и в същото време атакуваше успешно при всяка удобна възможност; сервисът му работеше на 100%, а освен това показа защо е смятан като притежателя на един от най-добрите ретури в историята на тениса. Атаките на мрежата почти винаги завършваха с точка в негова полза и реално надиграваше противника си във всеки един компонент.

Федерер от своя страна се представяше изключително слабо и нищо в играта му не вървеше – сервисът не бе никакво оръжие, атаките му на мрежата почти винаги бяха наказвани с блестящи минаващи удари, а не само, че бекхендът често завършваше с непредизвикана грешка, но и едно от най-силните му оръжия – форхендът – беше тотално извън баланс.

Резултатът – от 2-2 в първата част Мъри спечели цели девет поредни гейма, довели до сет преднина и 5-0 във втория. Все пак Федерер намери сили да спре серията му, задържайки подаването си, но това бе всичко, до което успя да достигне в тази втора част. В третата шотландецът отново имаше предимство, довело до нов пробив, а при 5-4 не трепна, сервирайки за най-големия успех в кариерата си – златен медал на Олимпийски игри!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>