Ноле – първият финалист в Синсинати

Новак Джокович (Head YouTek IG Speed MP) се класира за своя финал №49 на АТР турнири и №22 на такива от серията “Мастърс”, а това стана след победа с 6-3 6-2 над Хуан Мартин Дел Потро в двубой от Мастърса в Синсинати. Любопитна подробност е, че сърбинът никога не е печелил титлата на този турнир, въпреки че на три пъти е достигал до финал, а в четвъртия си опит ще се изправи срещу Федерер или Вавринка, които играят по-късно тази вечер.
Двубоят започна повече от обещаващо, а още от самото начало атрактивните разигравания следваха едно след друго, но постепенно нивото на Дел Потро спадна, а за Новак не представляваше особена трудност да вземе частичен реванш за загубата си от аржентинеца на провелата се само преди две седмици Олимпиада.
При резултат 1-1, след серия от великолепни атаки и бомбени форхенди, аржентинецът стигна до цели четири възможности за пробив в подаването на противника си, но в тези моменти Джокович показа изумителна защита и успя да се измъкне от трудната ситуация. Още в следващия гейм ролите се размениха и Дел Потро бе изправен до стената, но този път световният №9 бе този, който демонстрира здрави нерви и задържа подаването си, въпреки че изоставаше с 0-40.
Високото ниво на игра и великолепните разигравания продължиха, както и проблемите на сервиращите. При резултат 3-2 на практика безпогрешната игра на сърбина му донесе нов шанс да спечели подаването на противника си, в този момент Дел Потро допусна двойна грешка и първият пробив в двубоя бе факт. Това се оказа и достатъчно на Новак да спечели първия сет, а към неговия край Дел Потро поиска намесата на физиотерапевта заради болки в китката. Припомняме ви, че преди началото на полуфинала аржентинецът се оплака от травма именно в китката, но добави, че това няма да го спре да излезе на корта.
Тази първа част приключи с два пъти повече грешки за Дел Потро в сравнение с почти непоклатимия от основната линия Джокович (8 срещу 18 при почти равен брой уинъри), а във втората ситуацията не се промени особено. ДелПо се опитваше да печели разиграванията с мощни атаки, но често се стигаше до грешка, а точно така стана и пробивът при 1-1 във втория сет.
Ноле, който от началото на турнира нито веднъж не е губил гейм, в който сервира, продължи тази традиция и в този двубой – сърбинът бе все така безпогрешен в подаванията си, а при 4-2 отново спечели това на противника си и след близо час и половина игра се класира за четвърти път за финалния двубой на Мастърса в Синсинати.
Бърз поглед към статистиката показва и ключовият момент в двубоя – 0 от 6 реализирани точки за пробив от страна на Дел Потро, а Ноле продължава да бъде непробиваем от началото на турнира. Непредизвиканите грешки – цели 27 – също не помогнаха за каузата на аржентинеца, а освен това Джокович направи както повече асове, така и повече уинъри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>