Цвети победи Камила Джорджи

Първата ни ракета Цветана Пиронкова (HEAD YouTek IG Instinct MP) беше безпощадна и победи с 6:3, 6:4 87-ата в света италианка Камила Джорджи в първия кръг на последния за годината турнир от Големия шлем US Open на кортовете в Ню Йорк.

Така Пиронкова спази традицията и за десети пореден път не отпадна още в първия кръг на турнир от Големия шлем.

В опит за първи път в кариерата си да преодолее втори кръг на турнири от Големия Шлем с изключение на любимия си Уимбълдън, Цвети ще се изправи срещу Аюми Морита, която по-рано днес очаквано отстрани с 6:3, 6:4 намиращата се в ужасна форма през този сезон Моника Никулеску. Това ще е трети мач между двете, а Пиронкова спечели първите два, и то без загубен сет – 6:0, 6:1 на Индиън Уелс през 2010 г. и 6:3, 7:5 насред Токио няколко месеца по-късно.

И двете срещи се проведоха на твърди кортове, каквито са и тези на US Open, което дава повод за оптимизъм, че Цвети е изправена пред поредно отлично представяне.

Благодарение на победата си над Джорджи първата ни ракета си осигури $37,000 от наградния фонд и 100 точки за ранглистата, но няма да добави нови към актива си, тъй като и през миналата година достигна до тази фаза на турнира.
Двубоят срещу италианката започна отлично за Пиронкова, която набързо поведе с 3:1, като в следващите няколко подавания на противничката си имаше шансове за пробив, но все пак Джорджи успя да се измъкне. При 5:3 историята се повтори, но този път Цвети не пропусна да пробие, а с това и да спечели първия сет – сет, в който пловдивчанката не само, че се представи великолепно на ретур, но на свой сервис бе изключително стабилна и даде само четири точки на италианката, печелейки 16 от общо 20 разигравания (80%).

На старта на втората част ролите внезапно се размениха и Камила Джорджи бе тази, която имаше предимство, довело до преднина от 3:1 гейма в нейна полза. В този момент Цвети отново пое контрола над случващото се на корта и не само, че върна пробива, ами последваха четири поредни гейма в сметката на българката, довели до ситуация при 5:3, в която сервираше за мача.

И когато изглеждаше, че Пиронкова просто гази съперничката си, дойде ред на напълно нелогичен на фона на развитието на мача спад – Цветана изигра слаб сервис гейм, в който спечели само две точки и пробивът бе върнат.

За щастие пловдивчанката бързо се съвзе и не допусна да се стигне до обрат, след като още в следващия гейм достигна до два мачбола, възползва се от втория и за трета поредна година се класира за втори кръг на US Open.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>