Шарапова на полуфинал

Мария Шарапова (HEAD YouTek IG Instinct MP) се класира за полуфиналите на Шампионата на WTA в Истанбул, а това стана след страхотен обрат и победа с 5-7 7-5 7-5 над Агнешка Радванска в двубой, продължил 3 часа и 12 минути и завършил в 02:12 ч. след полунощ местно време.

Двубоят се превърна в битка на два коренно различни стила на игра, а статистиката говори сама за себе си – Шарапова приключи срещата с 66 уинъра и 64 непредизвикани грешки, докато цифрите при полякинята показват 18 уинъра и 19 непредизвикани грешки.  Радванска имаше всички шансове да спечели мача в два сета, но не успя да се възползва от аванса си от 4-2 във втората част и в крайна сметка завърши срещата на губещата страна.

“В началото бях малко разочарована от себе си. Не правих правилните неща, а при нея бе точно обратното. Освен това ме предизвикваше да правя грешки. Опитвах се да се задържа в мача”, коментира Шарапова, която загуби първия сет след един пробив, допуснат при резултат 6-5 гейма.

Вторият бе истинска въртележка, а пробивите буквално валяха. Първоначално Радванска поведе с 4-2, след това пък Шарапова сервираше за сета при 5-4, но все пак рускинята успя да поправи грешката си малко по-късно, когато при 6-5 този път не трепна при затварянето на втората част. Битката продължи и в третия сет, където сценарият се повтори, а при 6-5 гейма всичко свърши по шампионски – след мощен ас на Маша.

“Беше много физически изтощаващ мач с много обрати. Не играх най-добрия си тенис, но продължих да се боря. А когато спечелиш, въпреки че не си показал най-доброто от себе си, това ти дава допълнителна мотивация да се справиш по-добре следващия път. Има причина тя да се намира под №4 в света – Радванска притежава способност да усеща каква ще е следващата топка и да я връща обратно в корта. И без значение колко силен е ударът ти, тя те кара да се стараеш през цялото време.”, коментира Шарапова.

“Беше страхотен мач и всички сетове бяха много оспорвани. Имах своите шансове във втората част, но така става, когато не ги използваш в мачовете си срещу Топ тенисистите”, добави Радванска.

След първите два дни на Шампионата на WTA вече са ясни имената на две от общо четирите полуфиналистки – Мария Шарапова от бялата група и Серина Уилямс от червената. Това не означава, че са си осигурили първото място, а че със сигурност ще завършат сред първите две в групата си. Интригата за подреждането на местата все още е жива.  Припомняме ви, че на полуфиналите ще играят №1 в едната група срещу №2 в другата.

“Радвам се, че се класирах за полуфиналите. В крайна сметка първата ти цел на този турнир е да излезеш от групата си. През миналата година бях контузена и не играх добре, така че достигането до полуфиналите през тази ме прави горда, а много се радвам, че това бе постигнато след подобна на днешната битка”, сподели още Шарапова.

Любопитен факт е, че двете тенисистки, класирали се първи за полуфиналите – Серина и Мария – са единствените от всички останали участнички, печелили някога Шампионата на WTA – Уилямс на два пъти през 2001 и 2009 г., а Шарапова през 2004 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>