Ноле превзе Лондон

Световният №1 Новак Джокович (HEAD YouTek IG Speed MP) показа отново непримиримост и голям характер. 25-годишният сърбин спечели за втори път в кариерата си Заключителния турнир на ATP в Лондон. В изключително интересен финал Джокович надви световния №2 и шесткратен победител в турнира Роджър Федерер със 7:6 (6), 7:5. Федерер се бореше за седма титла в състезанието, но остава с рекордните шест. 31-годишният швейцарец бе шампион в последните две издания на турнира.

Джокович и Федерер се срещнаха за 29-и път, като Роджър има 16 победи и вече 13 загуби срещу Ноле.

Джокович вече има 34 титли в кариерата си. През 2008 година той триумфира за първи път във Финалния турнир на ATP, като тогава състезанието се провеждаше в Шанхай. Федерер пък остава със 76 титли. Той триумфира във Финалния турнир на ATP (известен преди като Финален “Мастърс”) през 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 и 2011 година.

Двубоят тази вечер продължи 2 часа и 14 минути. Федерер направи 8 аса – с 2 повече от Джокович. И двамата допуснаха по 2 двойни грешки. Сърбинът реализира 4 пробива, а швейцарецът – 3.

И двата сета започнаха с ранен пробив в полза на Федерер. В началото на първата част швейцарецът бе във вихъра си. Федерер спечели първите 9 точки в мача. Той осъществи пробив на нула и поведе с 3:0. Последва дълъг сервис-гейм за Джокович, но сърбинът успя да се пребори за подаването си и това сякаш го събуди. Още в петия гейм Джокович върна пробива и не след дълго резултатът бе равен – 3:3. Федерер отговори със силен сервис-гейм и отново излезе напред в резултата – 4:3. Малко след това обаче Джокович реализира третия си брейкпонт в деветия гейм и вече бе съвсем близо до успеха в първата част, излизайки напред с 5:4 и пред него се откри възможността да затвори сета със своя сервис. При 40:30 в десетия гейм Джокович имаше сетбол, но Федерер успя да се пребори и да изравни резултата – 5:5. След това швейцарецът взе гейма, в който сервираше, а след края му имаше малко забавяне, тъй като Джокович имаше нужда от медицински таймаут. Световният №1 трябваше да получи помощ от физиотерапевт, тъй като като удари лакътя си в опит да догони една топка и му потече кръв.

След подновяването на играта Джокович спаси подаването си от 0:30 и първият сет трябваше да се реши с тайбрек. В него първите две точки бяха за Джокович, но последвата три поредни за Федерер. Сърбинът успя да осъществи нов мини-пробив за 5:4, а при 6:5 имаше втори сетбол. Именно тук се получи и точката на мача. Федерер спечели невероятно разиграване, показвайки страхотна ловкост в близост до мрежата. Това означаваше ново равенство – 6:6. Още в следващата точка обаче швейцарецът допусна грешка от бекхенд и Джокович получи трети сетбол – при свой сервис. Сърбинът се възползва от тази възможност и спечели тайбрека с 8:6 точки.

Вторият сет започна с 11-минутен гейм, в който сервиращият Джокович в крайна сметка допусна пробив. В петия гейм, при 3:1 за Федерер и сервис на Джокович, сърбинът изглеждаше в още по-критична ситуация. Той трябваше да спасява брейкпойнт, но запази спокойствие, отрази го и намали резултата на 2:3. В осмия гейм пък Федерер трябваше да спасява брейкпойнт, но се справи и поведе с 5:3. При 5:4 и 40:15, швейцарецът имаше два сетбола при свой сервис и тук Джокович отново показа невероятна воля, напомняйки за полуфиналния мач между двамата на US Open 2011, когато сърбинът спаси 2 мачбола при 5:3, 40:15 и сервис на Федерер. И сега Ноле успя с невероятен ретур да затрудни максимално Роджър, за да спаси първия сетбол, а след това грешка на Федерер доведе резултата до 40:40. Джокович спечели и следващите две точки, и се върна с гръм и трясък в сета, изравнявайки за 5:5. Сърбинът си спечели подаването, а след това притисна Федерер и при 30:40 получи мачбол. Той бе реализиран със зрелищен уинър на Джокович и сърбинът добави още един ценен трофей към богатата си колекция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>