Андре Агаси за тениса, допинга и децата

Андре Агаси (HEAD Radical) приключи кариерата си като една от легендите на тениса, а за тези близо две десетилетия сред професионалистите американецът спечели осем титли от Големия Шлем, както и над 30 милиона долара от наградни фондове. В момента Агаси живее в Лас Вегас със съпругата си Щефи Граф и прекарва основната част от времето си в отглеждането и възпитанието на двете си деца.

- Зает ли си след отказването от професионалния тенис?
- Да. Основно се занимавам с благотворителната фондация, която ще дари близо 550 милиона долара, а инвеститорите не искат просто да дадат парите си, ами да постигнат социална промяна. Също така пътувам много по света и след девет дена заминавам за Индия. Оставам също така близо до тениса и никога не изтървам от поглед случващото се на корта.

- В автобиографичната си книга говориш за използването на допинг в тениса. Според теб в момента върши ли се достатъчно добра работа в борбата със забранените стимуланти?
- Не знам дали е възможно някога да се свърши достатъчно много в тази насока. Вярвам, че АТР и ITF поставиха летвата много високо. В кариерата си имах общо 20 теста на урината, осем кръвни теста и три проверки извън сезона. Сега нещата са много по-стриктни и тенисистите трябва постоянно да обявяват местонахождението си. Горд съм с високия контрол в тениса.

- Кой според теб е най-подходящият допинг за тениса?
- В нашия спорт не ти трябва да ставаш с тяло на културист, а също така няма допинг, който да направи сервиса ти по-силен. Най-вече става въпрос за тези медикаменти, които подобряват възстановяването на организма.

- След отказването на Сампрас и Агаси, в американския тенис остана сериозна дупка. Кой ще е следващият велик тенисист от САЩ? Ще има ли такива?
- Стандартите бяха покачени прекалено много – както от моето поколение на Пийт, Джим (Къриър) и Майкъл (Ченг), така и от поколението преди нас. Стигна се до ситуация, в която Родик триумфира на US Open и щом не продължи, печелейки нови титли, това бе определено като разочарование. Сред действащите американски тенисисти мисля, че Джон Изнър може да постигне много заради ръста си.

- Твоите деца играят ли тенис?
- Дъщеря ми, която в момента е на 9 години, играe по два пъти седмично просто за забавление. Справя се страхотно, но не желае да се развива в тази посока. Интересуват я други неща. Все пак е забавно да съм с нея на корта. 11-годишният ми син е посветен на 100% на бейзбола.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>