Пиронкова рекордьор по брой участия във Фед Къп

България започна по възможно най-добрия начин участието си в груповата фаза на първа Евро-африканска зона на Фед Къп, надигравайки с категоричното 3-0 отбора на Холандия.

След днешния си мач Цветана Пиронкова (Head Graphene Instinct MP) се превърна и в рекордьорка на България по брой години, в които е участвала за Фед Къп – цели 11. До този момент пловдивчанката делеше първото място с Катерина и Магдалена Малееви, но вече е едноличен лидер в това отношение. Със своето участие във вече 31 срещи на отбора Цветана е рекордьорка и по този показател.

Пиронкова отпразнува своя 11-годишен юбилей с повече от категорична победа с 6-1 6-2 над намиращата се под №73 в ранглистата Аранча Рус, записвайки първи спечелен мач от общо три изиграни срещу холандката. В първия двубой на сингъл Диа Евтимова се наложи с 4-6 6-4 6-2 над Рикел Хогенкамп и срещата на двойки беше без значение, а в нея Елица Костова и Изабелла Шиникова надиграха с 6-2 7-6(5) Аранча Рус и Бибиан Шууфс, оформяйки по този начин крайното 3-0.

Холандките бяха сочени и като най-сериозните конкурентки на националките ни за първото място в групата и днешният успех може да се окаже изключително ценен за крайното подреждане. В петък от 9:30 ч. ще започне срещата между България и Люксембург – отбор, който би трябвало да не ни създаде проблеми. Първа ракета на Люксембург е 37-годишната Ан Кремер, намираща се под №682 в ранглистата, а втората по сила тенисистка на утрешните ни противнички е №766 в света Клодин Шол. Отборът се допълва от Тифани Корнелиус и Лора Корея, които дори нямат класиране в ранглистата.

В събота от 9:30 ч. следва двубой със Словения, а ако завършим първи в групата, то в спор за място на плейофите за попадане в Световна група II през 2014 г. ще срещнем първите от група Б, където фаворит изглежда отбора на Великобритания с Лора Робсън и Хедър Уотсън, а капитан е Джуди Мъри – майката на Анди Мъри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>