Себайос влезе в историята побеждавайки Надал

Орасио Себайос (HEAD) се превърна в едва третия тенисист, побеждавал Рафаел Надал във финал на турнир, провеждащ се на клей, а по повод първата си титла на ниво АТР аржентинецът даде откровено интервю пред сайта на Асоциацията на професионалните тенисисти, говорейки за “един от най-важните моменти в живота си”.

Какво е чувството да спечелиш първата си АТР титла, побеждавайки най-добрия тенисист на клей в историята на тениса
- Невероятно е. Никога досега не съм си представял, че ще спечеля титла или пък, че ще победя най-добрия тенисист на клей. Усещането е уникално. Иска ми се времето да спре и обзелите ме в момента емоции да си останат. Сигурен съм, че ще помня тази победа през целия си живот.

Вече измина един час след края на финала, колко СМС-а получи на телефона си?
- Батерията на телефона ми падна точно заради многото съобщения от приятели и членове на семейството ми. В момента го зареждам и сигурно, след като го включа, отново ще започна да получавам нови съобщения.

Сега си на 27 години. Като малък мечтаел ли си да спечелиш АТР титла?
- Не, никога не съм си представял, че мога да спечеля АТР турнир. Като малък просто си мечтаех да бъда на тенис корта. Невероятно е да стигна до финал, а там да се изправя срещу Рафа, който съм го гледал толкова много пъти по телевизията.

Това не само, че бе първата ти титла, но и първа победа над тенисист от Топ 10. Какво е усещането?
- Уникално е. Все още се опасявам, че може да е сън и да се събудя всеки момент (смее се).

Последният аржентинец, победил Рафа на клей, бе Гастон Гаудио, който стори това през 2005 г.
- Уау, колко много време е минало. Това, че победих Рафа, е най-ценната победа в кариерата ми и може би ще си остане такава.

Игра срещу Рафа на Ролан Гарос и загуби с 0-3 сета. Какъв бе тактическият ти план за днешния мач?
- Опитах се да целя линиите и да вкарвам всеки един удар в корта (смее се). Мисля, че имах и малко късмет, но също така влияние за победата оказа и това, че през цялото време се чувствах много силен психически. Издържах на напрежението от това да играеш срещу Рафа. Мисля, че едно от най-важните неща бе, че успях да остана спокоен.

Три от петте ти победи през тази седмица бяха в три сета, а по пътя си към титлата победи четирима поставени. Каква според теб е причината да се представиш толкова добре?
- Мисля, че съм на върха по отношение на физическата си подготовка и това си пролича в дългите мачове. Това ме кара да се чувствам спокоен, че ще издържа. Освен това вече съм и по-зрял – нещо, което се трупа с опита от мачовете през годините.

Ти си едва третият тенисист, побеждавал Рафа на финал на клей турнир. Останалите двама са Джокович и Федерер. Какво означава това за теб?
- Сънувам, не може да e истина! Да играеш срещу един от тези тенисисти е истинска чест, а това, че успях да победя ме прави още по-щастлив.

Ти бе в Топ 50 през 2009 г., но в следващите три години допусна спад в класирането си. Каква е целта ти през настоящия сезон?
- Да се наслаждавам на тениса, да продължавам да играя и да споделям това с най-добрите тенисисти в света. Това е единствената ми цел – просто да се наслаждавам.

Като малък на кои тенисисти се възхищаваше и какво харесваше в тяхната игра?
- Харесвам толкова много тенисисти, че е трудно да посоча някои от тях. Опитвам се да се уча от тяхната игра. Като малък ми харесваше да гледам Томас Мустер и Горан Иванишевич, които също като мен са левичари. Също така Гастон Гаудио и разбира се Роджър Федерер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>