Четири от елитните плувкини на ARENA ще се състезават в Лийдс

В международното състезание по плуване във Великобритания( 2013 British Gas International Swimming Meet), което ще проведе в спортният център “John Charles” в Лийдс започна вчера. Четири от Elite Team-а на ARENA ще участват в над 8 дисциплини.

22-годишната европейска шампионка на 100 метра свободен стил през 2012  Франческа Халсал, която спечели титлите на 50 и 100 метра свободен стил в миналогодишния шампионат и достигна до финалите в същите дисциплини на Олимпиадата в Лондон, ще гони отново златото в любимите си две дисциплини. “Годината започна много добре, развълнувана съм, че имам нов треньор и се върнах обратно към тренировките. Направих стабилен подготвителен период тази зима и се чувствам страхотно във водата.” Относно си амбициите си в Лийдс и остатъка от сезона тя споделя -”Работих върху състезателният си план и направих подобрения в старта и обръщанията… надявам се да плувам бързо в Барселона.”

Шотландката Хана Майли ще има доста натоварен график в Лийдс, тъй като ще се състезава в 8 дисциплини. Ще можем да я видим в  съчетаното плуване на 200 и 400 метра, свободен стил 200,400 и 800 метра, 100 метра бруст, 200 метра бътерфлай, както и на 200 метра гръб. Майли ще трябва да защитава миналогодишните си титли в съчетаното плуване на 200 и 400 метра. От 2010 насам шотландката е печелила титлата на 400 метра съчетано къде ли не, като шансовете и в Лийдс също са доста сериозни.”Основната ми цел е да се класирам за Барселона и ако успея там, да се състезавам после на Световното през юли. За живота си извън басейна тя споделя -”Предстой ми дипломиране през юли. Много бих искала да отида да работя в Харнас(резерват в ЮАР). Дали ще го направя тази или другата година за мен това е голяма мечта.”

15-годишната Рута Мейлутите от Литва излиза в Лийдс с надеждата да продължи невероятното си представяне тази година като се опита да защити миналогодишната си титла  на 100 метра бруст. Рута изуми света като спечели олимпииската титла в същата дисциплина на Олимпиадата и след това продължи да печели надпреварите бруста на 50 и 100 метра на световният шампионат в Истамбул, разбивайки по пътя си европейския рекорд. За справка тя взе и среброто на 100 метра съчетано в Турция. В Лийдс тя ще се състезава в дисциплините бруст 50 и 100 метра, свободен стил 50 и 100 метра, 50 метра бътерфлай и 100 метра гръб. “Тренировките вървят добре и вече се състезавах два пъти тази година и то с добри резултати. Отивайки в Лийдс искам да видя какъв е прогресът ми в тренировките в началото на сезона. Няма да правя нищо освен да тренирам до лятото.”

Холандската звезда в плуването Раноми Кромовиджоджо стъпва в шампионата с една невероятна година зад гърба си, чиято кулминация дойде когато тя бе избрана за Плувкиня на година в Европа за 2012. Двойното олимпийско злато в спринтовете в свободния стил поставиха нов олимпииски рекорди и я наредиха сред малкото елитни плувци, които имат спечелени повече от един индивидуален медал в Лондон. Тази година на шампионата Раноми ще плува в 5 дисциплини – свободен стил 50,100 и 200 метра; 50 метра гръб както и 100 метра бътерфлай. “След Олимпиадата си взех няколко месеца почивка за да правя и други неща освен да плувам, но след известно време тренировките и състезанията започнаха много да ми липсват. Затова съм много щастлива, че съм в басейна отново и тренирам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>