Бердих: Най-важното нещо е подготовката, но това не означава да тренираш здраво. Всеки го може това!

Томаш Бердих (HEAD YouTek IG Graphene Instinct MP) въплъти в себе си идеята за последователност и постоянство този сезон, а резултата от това е, че HEAD бунтаря се класира за заключителния BARCLEYS ATP WORLD TOUR FINALS за 4-та поредна година!

Това е страхотно. Съвременният професионален тенис е много труден и конкуренцията е убийствена. Наистина въобще не е лесно. Няма лесни мачове, нито пък трябва да очакваш нещо наготово. За мен ще бъде много важно ако успея за 4-ти път да стигна до финалния турнир в Лондон.”


Към момента Бердих е поставен под номер 6 в класирането на Emirates ATP Race To London, близо 700 точки пред поставения под номер 7 Роже Федерер. Бердих ще вземе участие в турнира на Шанхай Мастърс тази седмица, където победителя ще спечели 1000 точки за ранглистата.

“Разбира се, това е огромна цел, която да си поставиш в началото на всеки сезон [класирането за Barclays Finals]. Когато през 2010 успях да го направя за първи път си казах ” Уоу, успях!”, беше страхотно. Последвалата година, когато отново бях там беше може би най-силната ми – стигнах до 1/2 финалите. По-следващата година бях щастлив, че за 3-ти път ще взема участие в турнира. Сега просто се опитвам да играя добре и да се класирам отново.”

За сега Бердих е без спечелена титла от ATP тура тази година, но е само на мач от постигането на 50-тата си победи за сезона. Той беше финалист в Марсилия, Дубай и Банкок. Томаш стигна и до 1/4 финалите на Australian OPEN и WIMBLEDON, като и на двата турнира загуби от световния номер 1 Новак Джокович (HEAD YouTek IG Graphene Speed PRO). Томаш стигна за първи път до 5-тото място в световната ранглиста през август, след като победи Анди Мъри (HEAD YouTek IG Radical PRO) за да стигне до 1/2 финалите в Синсинати.

Най-важното нещо е подготовката, но това не означава да тренираш здраво. Всеки го може това. Планувай графика си, това е много важно, защото може за два месеца да прегориш. Целия сезон трябва да се гледа като едно – това е ключа към постоянството.”

Винаги се опитвам да допринеса нещо ново в играта си всеки изминал сезон. Успях да достигна до най-високия си ранг до сега. Много хора казват, че съм единствения в топ 10, който не е спечелил титла, но аз се опитвам да давам най-доброто от себе си, а и все още имам шансове до края на сезона.

Какво подобрих ли? Мисля, че опита, който придобих през годините. Наистина ще ми бъде трудно да подобря форхенда и бекхенда си. Всичко е до опита- това как да встъпиш в мача, как да се справиш с трудните моменти и положения в играта, как да затваряш мачовете. Мисля, че усешам това да се подобрява в мен и играта ми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>