HEAD подкрепи Мария Шарапова

Декларация на HEAD относно ситуацията с Мария Шарапова от днес 10 Март 2016

Като компания, HEAD има строга политика за борба с допинга. Ние вярваме, че използването на WADA забранени вещества с намерението да подобрят представянето или да дадът нечестно предимство трябва да бъде санкционирано. Ние имаме клауза във всяко едно от споразуменията си, която ни дава право да прекратим нашите отношения при потвърждение, че атлетите употребяват допинг.

В случая на Мария Шарапова анализирахме фактите и обстоятелствата до най-малкия детайл за да достигнем до категорично заключение за нашата връзка с нея след изявлението ѝ.

Фактите, които са ни познати до сега са тези:
1. От 1.01.2016, WADA е забранила употребата на мелдониум.
2. Мария е приемала милдронат и други лекарства от 2006 насам в резултат на честите настинки на тенисистката и анормални ЕКГ резултати, както и показатели за биабет. Милдронат е другото име на мелдониум.
3. Според научната общност е безспорно, че Мелдониум има значим ефект за повишаването на резултатите и трябва да бъде приемано в дневни дози не по-високи от 1000-2000 мг.
4. Според адвоката на Мария, дозировката ѝ е значително по-малка от това.
5. Ние все още смятаме, че тя се бори със здравословното си проблеми.
6. Смятаме, че преди 2016 никога през цялата си кариера Мария не е приемала забранените от WADA вещества както и всякакъв друг вид незаконни субстанции.
7. На 7.03.2016 Мария обяви, че е дала положителна проба за употреба на Мелдониум, но вината е найна тъй като не е разбрала, че Мелдронат или Мелдониум са били добавене в списъка със забранени вещества на WADA.

Въз основа на това ние ще заключим, че е извън всякакво съмнение, че Мария е дала позитивен резултат за употреба на забранени от WADA субстанции, косвените доказателства показват без съмнение, че продължителната употреба на мелдониум след 01.01.2016 в предписаните на Мария дози не може да доведе до повишаване на представянето ѝ, а случилото се е единствено найна грешка. При липса на доказателства, за каквото и да е намерение на Мария да подобрява представянето си или опит да спечелят нечестно предимство чрез използването на мелдронат, ние ще заключим, че този случай попада в категорията на “честните” грешки.

Знаем също така, че в продължение на повече от 10 години, Мария Шарапова е модел за подръжание и жена на интеграцията, която е вдъхновила милиони фенове по целия свят да играят и гледат тенис. Чесността и куража, които показа тя като показа и обясни грешката си бяха възхитителни. HEAD е горд да застане зад Мария сега и да удължи договора си с нея. Гледаме напред и очакваме с нетърпение да обявим новият си договор в следващите месеци. Гледаме напред за още дълги години работа с Мария.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>