Джокович отново пренаписа историята на тениса

Новак Джокович (Head Graphene Speed) сбъдна мечтата си и спечели единствения турнир от Големия Шлем, който липсваше във витрината му, като триумфира на кортовете на Ролан Гарос в HEAD-to-HEAD финал над Анди Мъри (Head Graphene Radical). Световният №1 изгуби първия сет, но успя да стигне до пълен обрат с 3:6, 6:1, 6:2, 6:4 след малко над 3 часа игра.
По този начин HEAD бунтарят стана едва осмият играч, който е печелил всички турнири от Големия шлем поне по един път и едва третият, който държи едновременно и четирите трофея. Той все още има шанс и за календарен шлем, след като вече спечели и първия турнир от Голямата четворка за годината – Australian Open.
Това бе общо 12-а титла от шлема за Джокович, с което той се изравни на четвъртата позиция по този показател с Рой Емерсън.
Веднага след победата си, Джокера нарисува сърце в средата на игрището, след което остави ракетата и легна в него, показвайки обичта си към феновете. След това в интервюто той призна:
“Густаво Куертен, знаете, че е шампион тук от 1997, 2000 и 2001 година, ми позволи да копирам неговото дело, за което съм му изключително благодарен.”