Боде Милър за Дневник: Планината е чудесна

Американският скиор Боде Милър е една от звездите, които ще се състезават в кръга от Световната купа в Банско.  Ето какво сподели той пред Дневник:

Как се чувствате в България?
- Дойдохме съвсем скоро. Днес се разходихме – планината е чудесна.

Мнозина твърдят, че техниката ви на каране е много специфична. На какво се дължи това?
- Ако не вземате под внимание кой е човекът, а гледате само техниката, няма такава разлика. Според мен има 10-15 човека, които карат като мен. Ако говорим за тактиката – тогава вече има разлика. Аз например не намалявам на места, на които други скиори го правят. Хората си мислят, че това е техника, но всъщност говорим за тактиката. За начина, по който мислиш. Това е твоята идентичност на пистата. За различните писти имаш различен подход.

Има ли място, на което, ако отпаднете, ще се чувствате по-разочарован?
- Не. Това зависи по-скоро от настроението ти през деня, отколкото от мястото. Въпреки че има хора, за които е важно в кой курорт е състезанието или за какво се състезават.

Каква роля има психическата подготовка в ските? Страхът има ли място?
- Трябва винаги да си внимателен, защото това е опасен спорт. Необходимо е да си съсредоточен. Дори да паднеш, това е част от спорта. Не е нещо, което трябва да мислиш.

Смятате ли, че сте човек, който е променил отношението на американците към ските?
- В ските винаги има възходи и спадове. Когато вървиш добре, нещата се задвижват. Така даваш увереност и на другите скиори. Много е важен целият процес – говорим за организацията, екипа, треньорите, екипировката и накрая, разбира се, и за самия състезател.

Преди няколко години напуснахте отбора си и пътувахте сам за състезанията.
- Предпочитам да съм част от организация с треньор и хора, които да се грижат за мен. Но не бях доволен от условията, които ми предлагаха, начина на хранене, дори и настаняването. Затова прецених, че сам ще организирам нещата по-добре. След решението ми те се промениха, но им отне доста време.

Били сте в няколко бивши социалистически държави. Прави ли ви впечатление нещо в самите курорти, без да говорим за политика.
- Не можете да разделяте хората от курортите. Всъщност културата е това, което прави разликата. Курортите в Чехия, Русия и България са много хубави. Тук ми изглежда чудесно – има достатъчно хора, барове, хотели. Изглежда, че Банско има добър потенциал.

Къде бихте карали ски след края на кариерата си?
- Зависи. Когато си със семейството си, изборът е общ. Зьолден е много хубав семеен курорт. Там всеки член на фамилията има какво да прави. Помислено е за всичко, има къде да се забавляват и децата. Наскоро бях в Сочи и там изглежда много хубаво. Вярно е, че сега курортът се развива и има работна дейност, но планината е чудесна. Този курорт е необичаен и има светло бъдеще. В САЩ е по-различно. Един от проблемите там е, че курортите са скъпи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>