Бекер посочи Мъри за свой фаворит

Борис Бекер определи Анди Мъри (HEAD Radical) като свой фаворит за неделния финал в Мелбърн, а ето какво сподели легендарният германец в рубриката си за британския “The Telegraph”:

Най-сериозната промяна в мъжкия тенис през последните 18 месеца е подобрението в играта на Мъри, видяна в брилянтната му победа над Роджър Федерер на полуфиналите. Точно заради това Анди Мъри е моят избор при прогнозата ми за шампион на Australian Open. Очаквам подобен на финала на миналогодишния US Open мач, който да продължи 4-5 сета, а според мен шотландецът дълбоко в себе си знае какво точно трябва да направи, за да победи защитаващия титлата си шампион.

Бих оценил шансовете на Мъри с 51% срещу 49% за Джокович. Причина за тази моя прогноза е новият начин на работа за Мъри в сравнение с годините преди да се събере с Иван Лендъл. Анди и Новак (HEAD Graphene Speed) са на 25 години и разликата между тях е само седем дни, а според мен през следващите три сезона именно тези две момчета ще печелят голяма част от титлите на турнири от Големия Шлем.

Физически Мъри и Джокович за на едно и също ниво. Начинът, по който Джокович се движи по твърдите кортове, е просто невероятен. Той разбива установените правила и създава свои собствени относно това как може да се плъзгаш по корта и как може да разтягаш краката, за да достигнеш дадена топка. Но Мъри вече подхожда към мачовете си по значително различен начин в сравнение с миналото и тактическата му подготовка преди даден двубой може да се окаже решаващия фактор. Вече спечели първия си турнир от Големия Шлем, така че увереността не е проблем, а той е наясно, че е достатъчно добър, за да печели нови и нови титли на подобно ниво.

По отношение на ранглистата, Мъри може и да е трети, намирайки се на една позиция зад Федерер, но още през миналото лято прогнозирах, че Анди и Новак ще доминират мъжкия тенис в следващите две години и половина. Точно това се случва в момента.

Анди Мъри е тенисистът, когото Джокович най-малко би искал да срещне, а шотландецът ще трябва контролира центъра на корта, ако иска да спечели титлата. Остави ли Джокович да диктува играта, ще му се наложи да бяга по целия корт и най-вероятно ще загуби. В момента, в който стане пасивен, опонентът му започва да играе по-силно. Точно това се случи в двубоя му с Федерер, когато сервираше за мача. Това все още е един от недостатъците в играта му и не може да си позволи нещо подобно срещу Джокович.

Мъри няма нужда да си напомня, че играе срещу №1 в света и петкратен шампион на турнири от шлема. Той е наясно с това, но също така е наясно, че играе срещу същия тенисист, когото победи по пътя към първата си титла от Големия Шлем.

Точно затова мисля, че Анди Мъри ще спечели Australian Open. Дошло е неговото време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>