Томаш Бердих – винаги готов!

Световният номер 6 Томаш Бердих (HEAD YouTek IG Instinct MP) е считан за един от най-силовите тенисисти в световния тур. HEAD бунтарят може да се похвали със спечелени титли на всякакв настилки, а като бивш финалист на Уимбълдън той много добре е запознат с препятствията, които трябва да се преодолеят в 5-сетовите мачове на турнирите от Големия Шлем.

28-годишният Томаш говори за предизвикателствата от честата смяна на настилките и непредсказуемите моменти по време на откритите надпревари, които стоят  пред всеки един тенисист:

Когато сменяш настилките има ли определена част от тялото ти, която да усеща това и за която е нужна специална грижа?:

Да, разбира се. Трудно е придвижването, особено за мен, защото съм висок. Особено промяната от клей на трева – това е най-осезаемата промяна, която можеш да изживееш. На трева трябва да се придвижваш по различен начин и трябва да стоиш ниско, особено за висок човек от мен. Това означава, че напрежението се усеща повече в подколянното сухожилие и кръста. Особено заради височината ми е нужно да сгъвам колената си и да използвам караката си по-често.

Нужно е да се правят различни серии от упражнения за да си подготвен.

По врема на прекъсване поради дъжд , или в моментите, когато не знаеш кога ще започне мача ти, как се поддържаш загрят и подготвен?

Много зависи от прогнозата за времето. Трудно е да се предвиди какво ще стане с времето, но ако прогнозите са за дълъг период от прекъсване, тогава променяш всичко – гледаш да останеш сух, махаш лепенките от коляното, все едно мачът е свъшил.

После, когато времето се оправи, започваш цялата подготовка отначало. Ако дъжда спира и почва, или мислиш, че паузите ще бъдат кратки, тогава просто се опитваш да останеш затоплен, сменяш тениската и обувките си, ако е нужно.

Ако времето е студено, тогава е съвсем различно. Като да играеш на турнир в щатите – там е много по-влажно и често има бури. Тогава просто се подсушавам и гледам да стоя загрят, нищо специално. По-добре е да намериш тихо местенце и да поседиш.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>